Съветът на директорите на Меком реши на проведено на 10 март заседание да увеличи капитала на дружеството от 56 млн. лв. на 70 млн. лв., чрез издаване на до 14 млн. привилегировани безналични акции, с номинална стойност от 1 лв. всяка и гарантиран годишен дивидент в размер на 12% от емисионната стойност на една нова акция. Това информират от публичната компания.

Съответно емисионната стойност на новите акции е равна на номиналната - 1 лв. всяка. Както вече стана въпрос, акциите от новата емисия ще бъдат привилегировани, без право на глас.

Капиталът ще бъде увеличен само, ако бъдат записани и платени най-малко 140 010 нови акции.

Конвертирането на новите книжа в обикновени ще става при следните условия -

- в края на петата година от вписването на увеличаването на капитала в Търговския регистър всички привилегировани акции в обращение задължително и автоматично се конвертират в обикновени и

- по всяко време до изтичане на пет години от вписването на увеличаването на капитала в Търговския регистър по искане, на който и да е притежател на привилегировани акции всички или част от притежаваните от него акции могат да бъдат конвертирани в обикновени.

При обръщането всяка една привилегирована акция се конвертира в една обикновена акция с право на един глас в общото събрание на акционерите.

Компанията е избрала БенчМарк Финанс да обслужва увеличението на капитала, компанията ще се заеме и с изготвянето на проспект за публично предлагане на акции от увеличението на капитала.

Право да участват в акцията ще имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след датата на обнародване на съобщението за публично предлагане по чл. 92а, ал. 1 от ЗППЦК.

Акциите на Меком поскъпват днес с 6.56%, до 0.65 лв. за лот, при обем от 540 книжа. Да припомним, че вчера акциите на дружеството поскъпнаха с близо 12%, до 0.61 лв. Обект на търговия станаха 287 525 акции.