„Най-важното за Спарки АД (

) бе да стане публична компания, като публичното предлагане бе просто съпътстващ елемент към листването на компанията“, каза Мирослав Велев, изп. директор на Спарки Груп АД, на днешното представяне на компанията в Българска фондова борса.

На въпроса дали не можеше да се изчакат по-добри времена за провеждане на SPO-то, Велев обясни, че подготовката му е започнала при една съвсем различна обстановка от случващото се в момента на БФБ. „Нямахме намерение да се спираме по средата на пътя, независимо от лошата пазарна конюнктура“, каза той.

Нека припомним, че на проведения във вторник аукцион Спарки АД успя да пласира 25 316 акции на цена от 45.70 лв. за акция.

Това представляваше едва 8.44% от общо 300 хил. лота, предложени на инвеститорите. Цената на пласиране бе долната граница на диапазона от 45.70 – 55.50 лв. Общата сума, която ще постъпи в касата на русенската компания е около 1.2 млн. лв.

Втора дата за пласиране на останалите книжа няма да има, както не се предвижда и скорошно увеличение на капитала, чиито средства да се наберат от борсата, уточни Мирослав Велев за Profit.bg.

За настоящата година компанията очаква ръст на нетната си печалба от 3.7%, до 9.074 млн. лв. и приходи от продажби в размер на 62.312 млн. лв. Година по-късно печалбата се очаква да е 11.648 млн. лв. при постъпления от 77.583 млн. лв.

Основната дейност на емитента е производство на обработени и заварени метални конструкции за повдигателни и пътностроителни съоръжения, селскостопански машини, мотокари.

Към момента все още няма сключени сделки с акциите на Спарки АД. Офертите за купува са 22, като предложенията варират от 12 лв. до 42 лв. за лот. Офертите за продава са три на цени между 55 лв. и 60 лв.