От 5 август 2010 г. водещата търговска верига Пикадили въвежда услугата "Мобилно плащане" във всичките си супермаркети в страната, в партньорство с Глобул, Алианц Банк България и СЕП (Система за електронни плащания).

По този начин Пикадили става първата търговска верига в Югоизточна Европа, която предлага на клиентите си удобството да заплащат покупките си чрез мобилните си телефони.

Услугата беше представена през месец март 2010-та в Пикадили Мол Сердика.

"В Пикадили следваме корпоративна политика за налагане на европейско ниво на обслужване за клиентите си. Мобилните плащания се налагат в световен план като най-модерната и сигурна алтернатива на досега познатите методи за разплащания и поради тази причина ние сме много щастливи, че можем да ги предложим на всички, които пазаруват в Пикадили. Благодарение на мобилните плащания потребителите получават максимална защита за парите си и пестят време и усилия", коментира Александър Чампаревич, изпълнителен директор на Пикадили.

Мобилните разплащания са възможни, благодарение на софтуерно приложение, интегрирано в специален сектор на новите SIM карти предоставяни от мобилния оператор Глобул. Телефонът се превръща в ежедневно средство за банкиране, обмяна на документи и пазаруване. Услугата може да се ползва от всеки клиент, който притежава СИМ карта с „Мобилен портфейл", без значение от модела на ползвания мобилен телефон и без необходимост от специални технически настройки.

"Електронно портмоне" е начин на мобилно плащане по технологията "Докосни и плати"

Плащането се реализира в рамките на няколко секунди, без въвеждане на ПИН код. Електронно портмоне представлява малък електронен чип под формата на стилен ключодържател или стикер за мобилния телефон. Зареждането на „Електронно портмоне" става чрез „Мобилно банкиране", като се блокира определена сума от сметката за по-удобно и бързо ползване.

С услугата можете да нареждате мобилни преводи до 12 милиона IBAN сметки в България, да управлявате вашите средства, да обслужвате месечните си задължения и да плащате с едно докосване в растящ брой търговски обекти и интернет магазини.

За осъществяването на двата типа плащания задължително е откриването на сметка в банките партньори по програмата - Алианц Банк България и Пощенска банка.

Потребителите плащат в търговската мрежа бързо и лесно по 2 начина:

1. Транзакции до 20 лв. не изискват въвеждане на ПИН код. Нужен е само електронен чип „Електронно портмоне".

2. Транзакции над 20 лв. се потвърждават с личния ПИН код на клиента и електронен подпис вграден в SIM картата на телефона.