Монбат изкупи обратно през май 2010 г. 67 049 собствени акции при средна цена от 6.52 лв. за лот, информират от публичната компания.

Общият брой на притежаваните собствени акции към 31.05.2010 г. вече е 1 330 179 броя (3.4% от капитала), придобити при средна цена от 6.10 лева за една акция.

Ръководството на Монбат планира да продаде обратно изкупените акции от капитала на компанията с голяма печалба. Това заяви за Profit.bg през март Атанас Бобоков, председател на УС на Монбат, потърсен за коментар на въпроса какво предвижда ръководството на дружеството да прави с обратно изкупените ценни книжа от пазара.

„Ще ги продадем с голяма печалба", коментира тогава Атанас Бобоков.

На въпроса кога ще се случи това, мениджърът допълни следното - „Когато цената на акция мине 10 лв.!"

„Ще търсим само институционални инвеститори, с дългосрочен инвестиционен хоризонт, на които да пласираме книжата, за да не се налага да прибягваме отново до обратни изкупувания след месеци", съобщи Атанас Бобоков. „Спекулантите да купуват от пазара!"

Да припомним, че Управителният съвет на Монбат реши на свое заседание през март да бъде извършено ново обратно изкупуване на собствени акции - седмо поред. Процедурата започна от 18 март.

Броят акции, подлежащи на обратно изкупуване по новата процедура е до 2.70% от регистрирания капитал на компанията или до 1 053 000 ценни книжа. В случай на успешно приключване, дружеството ще изкупи обратно (съвкупно от всички процедури) почти 5.70% от собствения си капитал.

Минималната цена по новата процедура е определена на 5.50 лв., а максималната е съответно 8.00 лв.

Все още няма сделки с акции на Монбат на БФБ днес. В понеделник те приключиха борсовата сесия на цена от 6.478 лв., което бе понижение за деня от 0.34% .