Съгласно решение на управителния съвет на Монбат АД придоби 25 500 броя акции или 51% от капитала на дружеството Окта Лайт България АД. Стойността на сделката е в размер на 2 351 100 лв., съгласно оценка на независим оценител. Сделката се осъществява съгласно предмета на дейност на Монбат АД и в нея не участват заинтересовани лица. Компанията продавач по сделката е Октагон интернешънъл ЕООД, което дружество не е свързано и/или заинтересовано лице с публичната компания, се чете в корпоративно й съобщение.

Във връзка с извършеното придобиване и с оглед осъществяване на допълнителни инвестиции в новопридобитото дружество УС на Монбат АД прие решение да вземе участие в увеличението на капитала на новорпидопбитото дружество при запазване на размера на участието си, като запише и придобие нови 2 320 500 броя акции с номинална стойност 1 лв.

Окта Лайт България АД има следния предмет на дейност:

* Производство на мощни светодиодни излъчватели - производство на едноцветни (бели), цветни (сини, червени, зелени), мощни (от 0.5W до 5W), високоефективни (над 100 lumen/Watt) и потребителски ( <80 lumen/Watt) серии светодиоди за общо и специализирано предназначение.

* Инженеринг в областта на осветителната индустрия в страната и чужбина, вкл. маркетинг, пред-проектни проучвания, проектиране.

* Проектиране и производствo на специализирани осветители и осветители с общо предназначение за улично, архитектурно, художествено и акцентно осветление

* Проектиране, производство и монтаж на цялостни осветителни уредби, включително създаване на енергоефективни осветителни решения, работа с общини и частни корпорации .

* Комплексно изграждане и експлоатация на обекти на условия ЕСКО в рамките на България и в чужбина (атрактивни близки пазари като Гърция, Сърбия и Румъния, бъдещи пазари в лицето на Западна Европа).

* Инвестиционна и развойна дейност в областта на оптоелектроника, проучвания и експериментална дейност в приложението на нови продукти и материали при производството на мощни светодиоди и внедряването им в осветителни уредби; разработка на нови продукти и концепции за внедряването на светодиодни излъчватели в масова употреба.

Компанията има собствено ноу-хау, резултат на дългогодишни проучвания и експериментална работа, което успешно прилага при производството на осветителни инсталации.

През 2009 г, с оглед на анализ на актуалния пазар на мощни светодиоди в Европа, липсата на утвърден местен производител, подходът на Европейската общност за постепенно ограничаване на вредните емисии и поетапното забраняване на източниците с нажежаема жица, Окта Лайт България АД отчете необходимостта от внедряването на първата производствена линия за асемблиране на мощни светодиоди в България и Европа.

Това ще бъде първият завод за сглобяване на мощни полупроводникови излъчватели и оптоелектронни компоненти в рамките на Европейския Съюз. Това се казва още в информацията на Монбат АД.

Целта на новото производство е създаването на първата серия изцяло европейски мощни светодиоди с параметри доближаващи и дори надминаващи най-познатите продукти на световно ниво. Целта на първите производствени серии ще бъде създаването на иновативен продукт със завидни светлинни и оптически параметри, който е резултат от работата с най-бързо развиващите фирми в сферата на оптоелектронната индустрия.

Акциите на Монбат АД поевтиняват на борсата с 0.43% към момента. Последната сделка по позицията е на цена от 6.47 лв. за лот. Обект на търговия са 160 книжа.