Ако отворите сайта на борсата към края на борсовата сесия и видите стойностите на индексите, на пръв поглед всичко ще Ви се стори нормално, макар и те да са на отрицателна територия.

Индексът SOFIX завърши с понижение от 0.2%, докато широкият BG40 е загубил 1.17% от стойността си, което определено може да се каже, че не е нещо нетипично.

Зад тези “лъжливи” стойности обаче се крие новата методология за изчисляване на индексите, а именно по последна цена на сделка на компонентите в тях.

Голяма част от инвеститорите по-скоро биха определили борсовата сесия като “инфарктна”, стартирала с масирани разпродажби по почти всички основни позиции и довела до моментно понижение на индексите от по над 4%.

Дали като коледни разпродажби или като обезпокоителна тенденция обаче могат да се определят регистрираните през последните дни силни понижения на индексите ни, само времето ще покаже.

Голяма част от инвеститорите и особено тези със значителни експозиции в акции, както и ползващи заемни средства, изпитаха сериозни притеснения през днешния ден от това, че могат и да получат коледно обаждане за “маржин кол” от своите брокери.

За щастие ситуацията на фондовата борса се стабилизира през втората половина на борсовата сесия. Голяма част от “сините чипове” възстановиха част от загубите си през днешния ден, като търговията с малки обеми на по-високи цени доведе до отчитане на минимален спад на индексите, който обаче не отговаря на сериозните понижения, регистрирани по водещите позиции.

Сред позициите, регистрирали най-голям спад днес бяха акциите на Оргахим, които при изтъргуван обем от 265 броя загубиха 5% от стойността си, до средна цена от 597.05 лв. за брой. Най-ниската цена, при която се сключи сделка по позицията бе при ниво от 558 лв. за брой.

Значителни загуби при активна търговия регистрираха и акциите на Монбат, понижили се с 4.7%, до средна цена от 27.7 лв. и обем от близо 45 000 броя.

С 5.1% се понижиха книжата на Доверие Обединен Холдинг, до ниво от 13.31 лв. а тези на Еврохолд се понижиха с 2.9%, до ниво от 6.39 лв. и обем от над 100 000 акции.

Понижение от близо 5% през днешния ден регистрираха акциите на Арома, Биовет, загубиха 9% от стойността си, а Евроинс - 3.7 на сто. Акциите на Хидравлични елементи и системи бяха сред нй-губещите по време на днешната борсова сесия, като поевтиняха с 12.4%.

Сред малкото позиции, регистрирали повишение днес, бяха акциите на Енергоремонт Холдинг. При изтъргувани над 4 000 акции те отбелязаха повишение от 15.4% за деня.