Най-добрите и най-лоши инвестиции на БФБ-София за 2016 г.

3253
Най-добрите и най-лоши инвестиции на БФБ-София за 2016 г.

Общо 8 от 40-те компании, включени в изчислението на един от основните индикатори на Българска фондова борса - BGBX40, поскъпват с повече от 10%, а девет от дружествата губят между 13 и 58 на сто от пазарната си оценка, сочи справка на Profit.bg.

Ето и подробностите за най-добрите и най-лошите инвестиции на БФБ-София от началото на 2016 г.:

Две от емисиите – Албена инвест Холдинг и Чайкафарма висококачествени лекарства, поскъпват с над 30% от началото на настоящата година (34.01 и 31.91%).

Ръстът при холдинговото дружество идва след обявяването на новината за предстоящото вливане на компанията в Албена АД, докато фармацевтичната компания отчита подобрени финансови резултати за 2016 г.

Към полугодието Чайкафарма отчита с 11% по-високи приходи от продажби за първите шест месеца на 2016 г., като в края на юни те достигат 16.7 млн. лв.

Малко над 13 млн. лв. от продажбите на компанията са на продукти, свързани със сърдечно-съдовата система. Нетната печалба на дружеството възлиза на 4.5 млн. лв. спрямо 3.9 млн. лв. за година по-рано. Ръстът при този показател е 14.51 на сто.

Сериозни повишения бележат и две от дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), листвани на борсата ни. Това са Фонд за недвижими имоти България и Софарма имоти, добавили 19.78 и 18.37% по данни преди началото на днешната сесия.

Двуцифрен ръст има и при Биовет - след излизането на новината, че мажоритарният собственик на компанията планира да отправи търгово предложение към останалите акционери при цена от 13.33 лв. за брой, което оскъпява книжата с близо 16% от началото на годината.

Повишението при Неохим от близо 15 на сто е вследствие на по-добрите резултати на компанията, отчела почти двойно по-висока печалба преди данъци спрямо година по-рано от 29.1 млн. лв.

С по над 11% от началото на 2016 г. поскъпват и книжата на Хидравлични елементи и системи и Софарма трейдинг до нива от 3.30 и 5.65 лв. за брой.

Инвестициите на Българска фондова борса, освен че носят по-висока доходност, също така могат да причинят и значителни загуби. При положение че във вашите портфейли имате акции на Булгартабак холдинг, Юрий Гагарин и Евроинс, от началото на годината вече сте на минус от съответно 58, 44 и 42.9% от тези си инвестиции.

Сериозни понижения в пазарната си капитализация отчитат и книжата на Петрол (-39.68%), Спарки Елтос (-31.25 на сто) и Зърнени храни България (-21.62 на сто).

Двужифрен спад се отчита при още три холдингови дружества – Синергон Холдинг, Химимпорт и Индустриален Холдинг България.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...