Общо 8 от 40-те компании, включени в изчислението на един от основните индикатори на Българска фондова борса - BGBX40, поскъпват с повече от 10%, а девет от дружествата губят между 13 и 58 на сто от пазарната си оценка, сочи справка на Profit.bg.

Ето и подробностите за най-добрите и най-лошите инвестиции на БФБ-София от началото на 2016 г.:

Две от емисиите – Албена инвест Холдинг и Чайкафарма висококачествени лекарства, поскъпват с над 30% от началото на настоящата година (34.01 и 31.91%).

Ръстът при холдинговото дружество идва след обявяването на новината за предстоящото вливане на компанията в Албена АД, докато фармацевтичната компания отчита подобрени финансови резултати за 2016 г.

Към полугодието Чайкафарма отчита с 11% по-високи приходи от продажби за първите шест месеца на 2016 г., като в края на юни те достигат 16.7 млн. лв.

Малко над 13 млн. лв. от продажбите на компанията са на продукти, свързани със сърдечно-съдовата система. Нетната печалба на дружеството възлиза на 4.5 млн. лв. спрямо 3.9 млн. лв. за година по-рано. Ръстът при този показател е 14.51 на сто.

Сериозни повишения бележат и две от дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), листвани на борсата ни. Това са Фонд за недвижими имоти България и Софарма имоти, добавили 19.78 и 18.37% по данни преди началото на днешната сесия.

Двуцифрен ръст има и при Биовет - след излизането на новината, че мажоритарният собственик на компанията планира да отправи търгово предложение към останалите акционери при цена от 13.33 лв. за брой, което оскъпява книжата с близо 16% от началото на годината.

Повишението при Неохим от близо 15 на сто е вследствие на по-добрите резултати на компанията, отчела почти двойно по-висока печалба преди данъци спрямо година по-рано от 29.1 млн. лв.

С по над 11% от началото на 2016 г. поскъпват и книжата на Хидравлични елементи и системи и Софарма трейдинг до нива от 3.30 и 5.65 лв. за брой.

Инвестициите на Българска фондова борса, освен че носят по-висока доходност, също така могат да причинят и значителни загуби. При положение че във вашите портфейли имате акции на Булгартабак холдинг, Юрий Гагарин и Евроинс, от началото на годината вече сте на минус от съответно 58, 44 и 42.9% от тези си инвестиции.

Сериозни понижения в пазарната си капитализация отчитат и книжата на Петрол (-39.68%), Спарки Елтос (-31.25 на сто) и Зърнени храни България (-21.62 на сто).

Двужифрен спад се отчита при още три холдингови дружества – Синергон Холдинг, Химимпорт и Индустриален Холдинг България.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.