Съгласно неконсолидирания си финансов отчет за второ тримесечие на 2009 г. Еврохолд България реализира загуба за полугодието в размер на 5.7 млн. лв., съобщиха от компанията за Profit.bg.

През отчетния период холдингът е получил дивидент в размер на 1.5 млн. лв. от дъщерни компании спрямо 2.2 млн. лв. за шестмесечието на 2008 г. Приходите от лихви нарастват до 700 хил. лв. спрямо 260 хил. лв. за същия перид на година по-рано.

Оперативните разходи запазват нивото си от 700 хил. лв. Съществен е ръстът на разходите за лихви и отрицателни разлики с финансови активи, дължащи се изцяло на договора за заем, който през изминалото тримесечие бе конвертиран в акционерно участие в размер на 19.18% от Евроинс Иншуранс Груп, записано от фонда за дялово инвестиране Глобал Финанс.

Конверируемият заем бе използван с оглед необходимото време за получаването на всички регулаторни разрешения за продобиването на акционерното участие в застрахователния холдинг.

Като ефект от сделката Еврохолд реализира 2.9 млн. лв. отрицателни разлики с финансови активи. При нетиране на този еднократен ефект за второ тримесечие спрямо първо тримесечие на 2009 година, холдингът отчита печалба в размер на 73 хил. лв. Свързан със сделката ефект е и трикратното намаляване на текущите задължения на холдинга, които възлизат на 28.3 млн. лв. спрямо 72.6 млн. лв. към края на 2008 г.

Активите на холдинга за периода намаляват с 10% от 346.1 млн. лв. за 2008 г. до 311.3 млн. лв. за второ тримесечие на 2009 г. в резултат на прехвърляне на акциите на Евроинс Иншурънс Груп на Глобал Финанс.

Инвестициите в дъщерни предприятия са нараснали с 1.86% - от 267.6 млн. лв. и достигат до 279.2 млн. лв. Собственият капитал на Еврохолд България е в размер на 179.7 млн. лв.

В консолидирания отчет на холдинга за полугодието ще бъде включен и наскоро придобития автодилър Авто Юнион. Еврохолд България обедини участията си в автомобилния и рент а кар бизнес в дъщерния подхолдинг Авто Юнион Груп ЕАД.