Европейската комисия разследва българската фармацевтична компания "Софарма" за монопол на пазара на лекарства, пише в. "Преса", като се позовава на публикация на електронното издание New Europe.

В материала се отбелязва, че "Софарма", контролирана от Огнян Донев, който допреди една година е бил член на надзорния съвет на здравната каса, е успяла да достави над 70% от лекарствата, необходими за държавните болници, и над 50% от медикаментите с рецепта.

"Това е един изключително доходоносен бизнес, за който Донев заслужава поздравления, но тъй като България не е член на Африканския съюз, а на Европейския, тази ситуация трябва да спре, тъй като е в очевидно противоречие с правото на ЕС".

Без да цитира източниците си, New Europe твърди, че представители на ЕК вече са в България и разследват случая. В статията се казва още, че в случая със "Софарма" ключовите фигури са две - собственикът Огнян Донев и сегашният зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, която е бивш високопоставен служител на компанията.

Точно името на Павлова беше замесено в няколко скандала с търгове за доставка на лекарства и ваксини.

"Няма такова нещо, всичко е измислица, в която прозира български почерк. Това е четвърта публикация, насочена срещу "Софарма" и лично срещу мен и ако разбера кой е авторът, ще го съдя", коментира Огнян Донев пред в. "Преса".

Той обаче не подозира конкуренцията в подобен "подъл трик", защото доколкото я е имало, тя се държала джентълменски.

От ЕК няма официално потвърждения за разследване срещу "Софарма". От пресцентъра на здравното министерство заявяват, че не са представителство на ЕК, за да знаят каквото и да било. От Комисията за защита на конкуренцията също казват, че не разполагат с информация по случая.