Николай Банев подаде молба да бъде освободен от заеманата от него длъжност като член и председател на СД на троянското дружество Елма АД, съобщава x3news. Обсъждането на молбата и решението ще се гласува на извънредно ОСА на дружеството, насрочено за 27 февруари.

На него акционерите ще обсъждат и предложение и за освобождаването му от отговорност като член на Съвета на директорите за дейността му през 2008 г.

Според последния отчет на Елма АД към трето тримесечие лицата, притежаващи над 5% от капитала на компанията, са Хънтли Оувърсийз Трейдинг Корпорейшън АД (Р. Панама), АКБ-Актив АД, Костенец - ХХИ АД, АКБ - Секюрити АД и ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд. Повечето от изброените имена на фирми (АКБ-Актив АД, Костенец - ХХИ АД, АКБ - Секюрити АД) са свързани с името на Николай Банев.

Нека да припомним, че световната финансова криза не подмина и публичните дружества у нас. От началото на ноември 2008 г. се заговори за съкращения на персонал в четири от борсовите компании.

Масови съкращения започнаха в предприятията в Троян. В момента най-интензивно се освобождават работници в завода за производство на електромотори Елма АД.

Кметът на града Минко Акимов заяви тогава, че се очаква без работа да останат над 1600 души. Още 400 души са освободени от Машстрой АД.

До момента няма сключени сделки с акции на Елма АД. Книжата на компанията от Троян не са търгувани от началото на 2009 г. За последно те са разменяни на 23 декември, когато обект на покупко-продажба са 250 лота, оформили и средните 1.6 лв. за акция.