Днес бе открита повторно процедурата за възлагане на обществена поръчка с обект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на железопътната линия Пловдив - Бургас" и обявлението е изпратено за обнародване в електронната страница на „Държавен вестник" и официалния вестник на Европейския Съюз. Предметът и обхватът на поръчката се запазват същите.

Предприятието прекрати предишната процедура на 14 юни 2010 г. Мотивът за решението за прекратяване на процедурата бе значителното надвишаване на финансовия ресурс в аспекта на другите необходими средства по проекта, а именно договор за оценка на съответствието и строителен надзор, и договор за проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации в жп възел Бургас, които са също в обхвата на проекта.

В резултат на проведената процедура класираните участници по отделните позиции предложиха да изпълнят поръчката за сумата от общо 426 229 111 лв. без ДДС. при прогнозна стойност на поръчката - 330 000 000 лв. без ДДС.

Обект на обществената поръчка е: „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на железопътната линия Пловдив - Бургас", по обособени позиции, както следва:

Позиция 1 - Рехабилитация на железопътната отсечка Михайлово - Калояновец, включително главните коловози в гарите Михайлово и Калояновец, с приблизителна разгъната дължина на железния път 21 км.;

Най-ниска оферирана цена при предишната процедура - 40 992500.64 лв. без ДДС.

Позиция 2 - Рехабилитация на железопътните отсечки Стара Загора - Завой (до км190+590 в междугарието Ямбол - Завой) и Завой - Зимница (от км 192+706 до входната стрелка на гара Зимница), включително главните коловози в гарите Стара Загора и Ямбол и всички гари и спирки между тях с приблизителна разгъната дължина на железния път 120 км.;

Най-ниска оферирана цена при проведената предишна процедура - 205 421 320.03 лв. без ДДС.

Позиция 3 - Рехабилитация на железопътната отсечка Церковски - Карнобат, включително главните коловози в гара Церковски с приблизителна разгъната дължина на железния път 28 км и подновяване на железния път в отсечката Карнобат - Бургас, включително главните коловози в гарите Карнобат и Бургас и всички гари и спирки между тях, с приблизителна разгъната дължина на железния път 122 км.

Най-ниска цена при проведената предишна процедура - 179 815 290.12 лв. без ДДС.

Поръчката, за всяка обособена позиция, обхваща проектиране на строителните работи и тяхното изпълнение, както следва:

Изготвяне на работен проект, с обхват на всички дейности по подновяване/рехабилитация на железопътната инфраструктура по позиции;

Строително - монтажни работи по железния път по позиции, подробно описани в документацията за участие.

Участниците могат да участват както за цялата поръчка, така и за всяка от обособените позиции, но само в пълния им обем. Срок за закупуване на документацията за участие е 29 октомври 2010 г. до 16.45 часа.

Срок за подаване на оферти за участие - 8 ноември 2010 г. до 16.45 часа, комисия - 09 ноември 2010 год. - 10 часа.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков даде официално на 11 февруари 2010 г. старт на работата на Комисия за разглеждане, оценка и класиране на постъпилите оферти за участие в търга за проект "Рехабилитация на жп инфраструктура по участъците на железопътна линия Пловдив-Бургас".

Проектът е с индикативен бюджет от 187.365 млн. евро, от които 64% безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 36% от националния бюджет.