Швейцарският гигант в сферата на здравеопазването Novartis днес сложи началото на придобиванията за 2010 г., като предложи 39.3 млрд. долара за 75% от Alcon Inc., в която притежава останалите 25%.

Novartis закупи 25% от специализираната в продукти за очите Alcon през април 2008 г., а днес заяви, че е упражнила кол опция за закупуването на останалия дял на Nestle в размер на 52% за 28.1 млрд. долара.

След като тази сделка бъде финализирана, Novartis ще предложи 11.2 млрд. долара за останалите акции на компанията.

Според Novartis грижата за очите е бързоразрастващ се сектор, стимулиран от застаряващото население и ръста на развиващите се пазари. Сделката може да доведе до намаляването на разходите с около 200 млн. долара годишно, според Novartis.

Nestle, която закупува Alcon през 1977 г., за 280 млн. долара, заяви, че общите приходи от IPO-то на компанията и последващите продажби на дялове ще възлезе на около 40 млрд. долара. Компанията също така се придържа към плана за стартирането на програма за обратното изкупуване на акции за 10 млрд. швейцарски франка (9.6 млрд. долара), след като настоящата програма за обратното изкупуване на акции за 25 млрд. франка приключи.

При покупката на 25% от Alcon, Novartis заплаща на Nestle 143 долара за акция или общо 10.4 млрд. долара.

Съгласно условията по новата сделка с Nestle, която се очаква да бъде финализирана през втората половина на 2010 г., Novartis ще заплати по 180 долара за всяка акция на Alcon.

За всяка от оставащите акции на Alcon Novartis предлага 2.8 от своите акции.

Novartis планира да използва налични кешови ресурси и до 16 млрд. долара краткосрочни и дългосрочни заеми, за да финансира сделката с Nestle. Компанията също така ще издаде около 98 млн. нови акции и ще използва други 107 млн. свои акции, за да финансира останалата част от офертата.