Най-новият продукт на Българския капиталов пазар – новата платформа на инвестиционен посредник София Интернешънъл Секюритис (СИС) бе представена днес на специална пресконференция.

BG-Charts (www.bg-charts.com) позволява едновременно следене на 27 хил. компании на 26 капиталови пазара на един екран. Сред наблюдаваните борси, освен Българска фондова борса, са още Румъния, Сърбия, Хърватия, Гърция, Кипър и Турция, американските – NYSE, NASDAQ и AMEX, западните Лондон, Франкфурт, Хетрa, Париж, Милано, Виена, Цюрих, Стокхолм. Амстердам, Брюксел, Мадрид, Лисабон и Дъблин.

„За момента платформата предлага наблюдаване на две от четирите BRIC борси – Русия и Индия, но в следващите месеци ще предложим и Китай и Бразилия, каза по време на презентацията Илиян Скарлатов, Директор "Капиталови пазари" в ИП София Интернешънъл Секюритис.

„Основната цел пред платформата е наблюдение и технически анализ на борсите.” Всеки инвеститор може да я използва като единствен (ако търгува по телефона) или допълнителен източник на информация,” допълни Скарлатов.

Чрез BG-Charts могат да се следят както индексите в изброените 26 борси, така и основни форекс двойки, така че само за няколко минути вече може да имате представа за пазарите по света.

Сканирането и представянето на акциите е основна функция на платформата. Тя може самостоятелно да идентифицира различните технически фигури, а потребителите трябва само да зададат вида на фигурата и пазара, които искат да видят.

Платформата позволява да се следи онлайн изтъргувания обем, цената на отваряне, bid/ask, процентното изменение, спредовете и дълбочината на офертите по отделни позиции на БФБ-София. Данните за останалите пазари са към края на деня.

Всеки инвеститор може да изпита платформата чрез едноседмичен безплатен период. Месечната такса за пълен достъп е 20 лв., а за непълен – 10 лв.