Новата седмица стартира с нов минимум за BG40

494
Новата седмица стартира с нов минимум за BG40

Новата седмица стартира с понижения за индексите, като на пазара с пълна сила се усеща лятното настроение. При повечето от най-ликвидните позиции изтъргуваните обеми бяха ниски, при спорадична по-висока активност за някои позиции.

Като цяло оборотът за деня възлезе на 6.59 млн. лева, а с най-голямо понижение сред индексите се отличи широкият BG40, загубил 0.4% от стойността си до ниво от 295.84 пункта, като това е и най-ниската му стойност от над една година насам. С 0.3% падна и индексът на сините чипове SOFIX при ниво от 1 111.93 пункта.

Книжата на Оловно цинков комплекс бяха най-понижаващите се активно търгуващи се акции, като загубиха близо 10% от стойността си при изтъргувани около 2 700 броя.

Те регистрираха средна цена от 28.11 лева, като най-ниската, на която се сключиха сделки с акциите на дружеството, бяха при ниво от 26.5 лв.

Силно понижение отбелязаха още акциите на Доверие Обединен Холдинг, поевтинели с 6.6% до средна цена от 6.78 лева и обем от над 3 200 броя, а тези на Софарма при значително по-слаба търговия загубиха 4.2% от стойността си.

С 3.5% поевтиняха и акциите на Спарки Елтос до ниво от 11.14 лева, докато книжата на Оргахим продължиха низходящата си тенденция от миналата седмица и загубиха нови 1.5% до ниво от 265.42 лева за брой.

Сред позициите, приключили на положителна територия, бяха книжата на Индустриален Холдинг България, поскъпнали за деня с 2.2% до ниво от 6.9 лева за брой.

С 2.3% се повишиха и книжата на Централна Кооперативна Банка, като по позицията се изтъргуваха значителните над 415 хил. акции при средна цена от 4.5 лева за брой. Търговията с книжата на банката формира около една четвърт от общия изтъргуван обем на борсата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg