Новината, че строителният предприемач от Благоевград Николай Галчев купува Химко, разбуни духовете във Враца. Дори стотината работници и охранители, които пазят достолепното на времето предприятие, се оказаха неподготвени за тази вест, пише в. „Стандарт".

"Даваме дежурства, но нищо не правим, плащат ни колкото да не умрем от глад", разкриха бившите химици, превърнати в пъдари и картоиграчи. Играчите на борсата обаче бързо влязоха в час. "Бях отписал активите на Химко, но се случва нещо интересно", обяви във форумите рисков играч. "Ще платя пода и ще гледам какви карти ще извадят", закани се той.

Бивши специалисти от завода започнаха да умуват дали той има бъдеще. Според тях Химко под някаква форма ще го има чрез новия собственик, но торово предприятие - не.

Замразените още през 2003 г. инсталации могат да тръгнат само с огромни инвестиции, защото са от старо поколение. "По-вероятно е Галчев да използва земята, за да построи сгради за индустриални и логистични цели", смятат бившите спецове в бранша.

Контролният пакет акции на Химко са купени от новия инвеститор за 85 740 000 лв., като авторът на публикацията се позовава на съобщение от фондовата борса от 23 ноември 2009 г., където изрично било посочено, че парите ще бъдат платени за удовлетворяване вземанията на кредиторите.

Дружеството дължи 160 млн. лв. към Булгаргаз, НЕК и други фирми. Така парите от продажбата ще стигнат за изчистването на половината борчове. Това, което е ясно засега е, че сделката с Николай Галчев се прави буквално в 12 без 5, малко преди да изтече гратисният срок за изпълнение на оздравителния план, който трябваше да бъде реализиран от сегашния собственик Ново Химко.

Прехвърлянето на акциите все още не е факт в Агенцията по вписванията. Шефът на Ново Химко Андрей Семерджиев очаква това да стане в близките дни, но се страхува котка да не мине път на сделката. Това вече се случи през септември миналата година, когато руската компания Уралхим се отказа в последния момент.

С повишение в цената на акциите на Химко започна борсовата сесия в петък. Книжата на комбината поскъпват с 2.22%, като последната сделка е при цена от 0.092 лв. Обемът в първите минути от началото на сесията е от 2 810 лота.

Визитка:

Николай Галчев е строителен предприемач и акционер във футболен клуб Пирин. Първата компания от Галчев холдинг е регистрирана през 1993 г. В момента холдингът обединява 20 дъщерни и асоциирани дружества, работещи в областта на строителството, търговията, инвестициите, туризма и спорта.