До изтичането на крайния срок, който беше вчера в 17.30 часа 23 фирми закупиха документация за участие в конкурса на два етапа за продажбата на 70% от капитала на Параходство “Български морски флот” ЕАД, Варна.

Закупилите конкурсна документация имат право да продължат в следващите етапи на конкурса, съобщават от Агенцията по приватизация.

Кандидатите в консурса могат да искат разяснения от агенцията по процедурата до 24 август. До 10 септември пък трябва да предоставят документация за допускане, т.е. да докажат, че отговарят на предварително посочените квалификационни условия.

Издаването на сертификат на участниците от АП, както и закупуването на информационни меморандуми ще става до 28 септември. Нека припомни, че индикативните оферти ще се приемат до 18 октомври.

По данни на Агенцията за приватизация Параходство български морски флот разполага със 71 плавателни съда, с общ капацитет над 1,3 милиона dwt (бруто регистър тона) в това число: 43 кораба за превоз на насипни товари, 6 танкера и химикаловози, 2 танкера за продукти, пренасящи не рафинирани масла и нефтени продукти, опериращи на международния пазар, 12 кораба за превоз на контейнеризирани товари, 8 кораба за превоз на генерални товари и 2 ферибота, с капацитет 108 железопътни вагона.

За 2006 г. компанията има печалба в размер на 18.793 млн. лв. при приходи от 401.271 млн. лв., докато за година по-рано финансовият резултат е 40.405 млн. лв. при постъпления от 412.575 млн. лв.