Областно пътно управление - Варна сключи договор за поддържане (текущо, превантивно, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на 712,3 км републикански пътища във Варненска област.

Изпълнител на договора е ДЗЗД „Североизток груп", включващо фирмите „ Пътища и мостове" ЕООД- Варна, „Инжстройинженеринг" ЕООД- Варна и „Пътно строителство „ АД гр. Добрич.

Съгласно подписаният на 06.12.2010г. договор, се провеждат и заключителни работи по подготовката на пътищата за зимния сезон.

Сред дейностите са:

- полагане на хоризонтална осова маркировка по път ІІІ-2902 "Оброчище-Куманово-Панорама" и път ІІІ 902 "Оброчище-Кичево";

- допълнителна вертикална сигнализация, съгласувана със Сектор „Пътна полиция" при ОД на МВР-Варна ще бъде поставена на автомагистралите „Хемус" и „Черно море".

- дупки и деформации се изкърпват по четири третокласни пътя: "Белослав-Константиново-Варна", "Добротич-Михалич-Вълчи дол", "Ветрино-Добротич-Калоян" и по път ІІІ-208 "Дългопол-Комунари-Дъскотна-Айтос";

- продължава косенето на трева и храсти по третокласната пътна мрежа в областта, в участъците, където има снегонавявания.

Четиринадесет опорни пункта са готови да осигурят техническото обезпечаване на дежурствата и предаването на актуална информация за състоянието на пътищата на територията на ОПУ-Варна. Пунктовете са оборудвани с необходимите химически вещества (сол) и минерални материали (пясък). Продължава доокомплектоването на техниката за зимно почистване. Необходимия минимум е на лице и в добро експлоатационно състояние. Предстои предислоциране във Варненска област на още 4 роторни снегорина.

Като част от подготовката за зимния сезон са утвърдени и планове с варианти за действие при влошени зимни метеорологични условия по първостепенната пътна мрежа на териториите на областите Варна, Шумен, Бургас и Добрич.