Оргахим АД отчита нетна печалба за полугодието в размер на 6.326 млн. лв. (12.58 лв. на акция), в сравнение с 1.046 млн. лв. (2.08 лв. на акция) година по-рано, показват данните от отчета на компанията.

За шестмесечието дружеството е реализирало продажби на готова продукция и суровини за 56.002 млн. лв., което е с 41% повече от съпоставимия период на миналата година. Делът на износа за второто тримесечие представлява 81% от общите продажби.

Печалбата от дейността възлиза на 5.3 млн. лв., като нетните финансовите приходи за периода са в размер на 1.484 млн. лв.

Основният капитал на компанията е 503 хил. лв., а собственият в края на юни достига 21.15 млн. лв.

Оргахим АД е най-големият производител в България на бои, лакове, лепила и смоли и единственият производител на фталов анхидрид. Дружеството притежава 12 търговски марки, в това число “Фасаген”, “Алутин”, “Балкид”, “Рувипласт”, “Винакол”, “Хамелекон”, “Protecta”, “Mefisto”, “Леко”, “Благо”, “Интерин” и “Еманел”.

Основните пазари на продукцията са България, Турция, Гърция, Румъния, Египет, страни от Централна Европа , Близкия Изток и бившите Съветски републики.

Основен акционер в дружеството е Уайтбийм холдингс лимитид, контролиран от Поликолор-Румъния, с 64.21 на сто от капитала.

През април Оргахим АД изплати изцяло задълженията си към държавата по Закона за уреждане на несъбираемите кредити (ЗУНК) в размер на 13.7 млн. щатски долара и 14.384 млн. лв.

Преди старта на сесията офертите купува са на горното ценово ограничение за деня от 459.69 лв. за акция.