Днес Европейската комисия одобри данъка върху финансовите трансакции в размер от 0.1 на сто за облигациите и акциите и 0.01 на сто за дериватите. Планът за въвеждане на данъка бе представен днес от председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозу в годишната му реч "За състоянието на съюза" пред Европейския парламент.

"Горд съм да обявя, че днес Европейската комисия прие предложението за облагане на финансовите трансакции", заяви председателят на ЕК, цитиран от ДПА Данъкът ще бъде въведен в целия ЕС от 2014 година. Въвеждането обаче трябва да бъде одобрено с единодушие, което означава, че всяка страна членка ще може да наложи вето на предложението.

Финансовите услуги са, в повечето случаи, освободени от ДДС (поради трудности при оценяване на облагаемата основа). Това води до сравнително по-малко облагане на финансовите услуги, посочва още Европейската комисия в мотивите си. Освен това финансовият сектор реализира печалба с много висок марж и се ползва от неявна държавна подкрепа в условията на настоящата икономическа криза.

С данъка върху финансовите сделки ще се предотврати укриването на данъци и двойното данъчно облагане.

Очаква се да донесе около 57 млрд. евро годишно.

Нещо повече. Данъкът върху финансовите сделки е необходим не само на равнище ЕС, а и на световно равнище, тъй като финансовите пазари са все по-тясно обвързани, посочва Брюксел.

Комисията обсъжда въвеждането му още от 2009 г. на различни форуми на Г-20 (Питсбърг, Торонто). С подкрепата на сегашното френско председателство на Г-20, въвеждането на данък върху финансовите сделки на световно равнище би могло да присъства на дневен ред при следващата среща на най-високо равнище на Г-20 в Кан на 3 и 4 ноември.

Какво представлява новият данък

Данъкът върху финансовите сделки (ДФС) е данък, обикновено с много ниска ставка, който се прилага към финансовите сделки. Финансова сделка е налице при обмена на финансови инструменти между банките или другите финансови институции. Данъкът ще се отнася и за инвестиционните посредници, регулираните пазари, кредитните институции, застрахователните дружества, предприятията за колективно инвестиране, дружествата за финансов лизинг и предприятията със специална инвестиционна цел.

Данъчното облагане ще се извършва в държавата членка, в която се приема, че е установена финансовата институция, участваща в сделката.

Основните данъкоплатци ще бъдат финансовите институции, които извършват финансови сделки, т.е. банките, инвестиционни посредници и т.н. Ще се облагат сделки с акции, облигации, деривативи и структурирани финансови продукти.Не се включват операциите, обичайно извършвани от банките в отношенията им с клиенти на дребно - домакинства или предприятия, освен когато се отнасят до покупко-продажба на акции или облигации. Така ипотечните кредити, банковите заеми на МСП или вноските по застрахователните договори няма да бъдат включени. Няма да бъдат облагани и спот валутните сделки, както и набирането на капитал от предприятия или публични органи (например публични банки за развитие) чрез емитирането на облигации и акции на първичния пазар.

С цел да се намали рискът от пазарни сътресения, Комисията предложи облагането на сделките да бъде с много ниска ставка. Тя предложи минимална ставка за търгуването на облигации и акции от 0.1 на сто и 0.01 на сто за деривативи. Държавите членки ще могат да прилагат по-високи ставки. Данъкът ще се плаща от всяка от страните по сделката.

Те ще плащат дължимия от всяка от тях данък в държавата, в която са местни лица за данъчни цели. Белгия, Кипър, Франция, Финландия, Гърция, Ирландия, Италия, Румъния, Полша и Обединеното кралство вече са въвели някакъв вид на данък върху финансовите сделки.

Обикновено тези сделки са по електронен път, което означава, че данъкът ще бъде изплащан същия ден, когато стане дължим. Ако сделката не се обработва по електронен път, данъкът върху финансовите сделки ще бъде дължим в рамките на три работни дни, така че да се позволи ръчната им обработка, като същевременно се избегне неоправдано благоприятно третиране на паричните потоци.

Източник: БТА