Президента на GSHL и собственик на Кремиковци АД (

), Прамод Митал, не се е срещал с украинският бизнесмен Ринат Ахметов, притежаващ Метинвест. Това съобщават от пресцентъра на комбината днес.

Съобщението допълва, че преговори за продажбата на Кремиковци АД не са провеждани.

Опровержението е направено от дружеството във връзка с публикация на в. Класа от 12 януари, че Прамод Митал преговаря за продажбата с милиардера Ринат Ахметов – най-богатия украинец според „Форбс“.

Според публикацията във вестника, преди седмица е имало среща между представители на „Глобал Стийл“ и „Метинвест“ в Австрия, а до 24 януари се очаква индийският магнат да назове претенциите си по цената на комбината

Ринат Ахметов контролира активи в производството на стомана, добива на въглища и електроенергия, банковото дело. Развива дейност и в областта на хотелиерството, телекомуникационните компании, телевизията и футбола.

41-годишният бизнесмен е роден в семейство на миньори. Сега е най-богатият украинец според класациите на "Форбс" и депутат от проруската Партия на регионите на Янукович. Състоянието му надхвърля $15 млрд. Има интереси в областта на металургията, телекомуникациите, транспорта, медиите и спорта.

Преди година Ахметов обяви, че притежава 90% от донецкия "Систем Кепитал Мениджмънт", който контролира редица големи компании и промишлени предприятия в Донецк.

Новият партньор на Ахметов и собственик на бургаския завод "Промет" Вадим Новински оглавява компанията "Смарт груп", която се оценява на $650 млн., допълват от Класа.