Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров проведе работна среща с представители на инвестиционна банка „Мерил Линч” по тяхно искане във връзка със ситуацията в „Кремиковци” АД, предаде БГНЕС. Банката е ангажирана от мажоритарния собственик на „Кремиковци” АД, в лицето на Прамод Митал, като консултант за намирането на нов инвеститор в завода.

От „Мерил Линч“ информираха министър Димитров, че са се свързали с около 20 стоманодобивни фирми от цял свят, 7 от тях проявили интерес към „Кремиковци” АД, а най-активни били преговорите с 3 от тях. Едната е „Арселор Митал” на Лакшми Митал – брат на настоящия мажоритарен собственик. Според консултантите им трябват още няколко седмици, за да приключат сделката с някой от потенциалните кандидати.

Министър Петър Димитров подчерта, че категоричното условие на правителството е новият собственик да инвестира незабавно в плана за жизнеспособност на „Кремиковци” АД, включващ и екологичните мерки. Другото условие на министерството е през тези няколко седмици до приключване на преговорите с потенциалните инвеститори да не се трупат задължения към държавните фирми НЕК, „Булгаргаз” и БДЖ. За да работи дружеството, трябва да бъдат незабавно осигурени финансови средства за доставки ток, газ, суровини.

„Обща е позицията, че заводът трябва да работи и има перспектива в условията на постоянно нарастващите цени на продукцията му на световните пазари. Това обаче не може да е на гърба и за сметка на държавата и държавните фирми”, подчерта министър Димитров.

Съгласно плана за жизнеспособност за периода 2006-2007 г. дружеството трябваше да инвестира в проекти за опазване на околната среда около 47 млн. лв. До 15 ноември 2007 г. в екологизацията на производството са вложени 21 млн. лв., а през 2008 г. трябва да бъдат инвестирани още 25.5 млн. лв.

От страна на МИЕ бе заявено, че срокът на изпълнението на плана за жизнеспособност не може да бъде променян, тъй като Европейската комисия /ЕК/ едва ли ще приеме такъв вариант. Не е изключено обаче бъдещият собственик да потърси диалог с представителите на ЕК във връзка със забавянето на неговото изпълнение.

Министър Димитров и представителите на „Мерил Линч” обсъдиха и действията на облигационерите от последните дни. Консултантите съобщиха, че имат информация, че през следващата седмица държателите на бондове няма да предприемат действия, които биха попречили на бъдещата сделка.

Снимка: БГНЕС