Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предприема действия по отнемане на концесията на "Горубсо-Мадан" за добив от находищата "Крушев дол" и "Петровица", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Според концесионния договор при системно нарушаване на условията за осъществяване на концесията и системно нарушаване на условията по договора, страната, която предоставя обекта на концесия има право да го прекрати с едномесечно писмено предизвестие.

От Главна инспекция по труда са констатирали по надлежния ред системно нарушаване на условията по изпълнение на концесионния договор, което не е отстранено в указания срок, уточниха от МИЕТ. Миньорите от Мадан чакат неизплатените си възнаграждения от пет месеца, които възлизат общо 1 200 000 лева.

В петък ръководството на "Горубсо" обеща пред Трайчо Трайков, че до две седмици ще се издължи цялата сума и ще предостави точен график за разплащанията. И днес обаче рудодобивниците в Мадан не получиха парите си и обявиха, че продължават с протестите си.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков, който е на посещение в Катар, е заявил, че "очевидно собственикът (Валентин Захариев - бел.ред) не умее да води коректен диалог". По думите на министъра не е получен нито график за заплатите, нито те са били платени частично днес, както бе заявено.

"Държавата ще търси друг изход за мината и тръгваме към отнемане на концесията", е посочил Трайчо Трайков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Проблем със заплатите има и в другото предприятие на Валентин Захариев - ОЦК-Кърджали, където обаче една част от договорените в стачното споразумение пари бяха преведени.