Министерството на околната среда и водите издаде решение за одобряване осъществяването на инвестиционното предложение за модернизация и разширение на цинковия завод чрез нов "Пържилен цех", нова система за сярна киселина и нов "Електролитен" цех, информират от ОЦК.

Инвестициите за новия цинков завод са над 85 млн. евро, от които 36 млн. евро са вече извършени. Мажоритарния собственик Интертръст холдинг предприема действия за ускорено изпълнение на проекта, се посочва още в известието.

Първият етап, включващ строителната част и изграждането на цеха за електролиза, трябва да приключи до 31 март 2011 г., а цялостното осъществяване на проекта ще бъде до края на 2011 г. С неговата реализация капацитетът за производство на цинк ще се увеличи с 40% и ще произвежда най-високата марка цинк 99.995.

Срокът за откупуване на инвестицията е 5.5 - 6.0 години. За модернизацията на оловния завод чрез внедряване на технологията Аусмелт на 10 септември 2009 г. е внесен в МОСВ доклад за оценка на въздействието върху околната среда.

Срокът за изпълнение на тази инвестиция е 24 месеца след одобрение от МОСВ, а необходимите средства са 30-35 млн. евро. Срокът за откупуване на инвестицията е 6.0 - 6.5 години.

Реализацията и на двата проекта гарантира постигането на всички изисквания за работна и околна среда, като емисиите от прах, тежки метали и серен диоксид ще бъдат сведени многократно под допустимите норми, се казва още в съобщението на ОЦК.

Днес акциите на комплекса поевтиняха на борсата с 1.86%, до 15.33 лв. за лот, при изтъргувани общо за деня 146 книжа.