Утре, от 10.00 ч., в сградата на ДП НКЖИ ще бъдат отворени ценовите оферти за проекта „Модернизация на железопътния участък Септември - Пловдив", съобщиха за Profit.bg от компанията.

Процедуратa за възлагане на обществена поръчка бе открита на 29 октомври 2010 година, обявлението е обнародвано в електронната страница на „Държавен вестник" от 1 ноември 2010 г. и публикувано в официалния вестник на Европейския съюз на Трети, същия месец.

Срокът за закупуване на документация изтече на 27 януари 2011 година. Бяха закупени 96 броя документи, а 19 фирми оферти за участие в проекта. Кандидатите имаха възможност да кандидатстват, както за цялата поръчка, така и за всяка от обособените позиции, но само в пълния им обем, припомнят от възложителя.

Срокът за подаване на оферти за участие бе до 17 януари 2011-та и бе удължен до 7 февруари 2011 година, поради многообразието и комплексността на обхвата на поръчката, различните специфични дейности, които се изпълняват и необходимостта от повече от един път оглед на мястото на изпълнение на поръчката и съобразно със закона за обществените поръчки, уточняват от НКЖИ.

Да припомним, че обект на обществената поръчка е: „Модернизация на железопътния участък Септември - Пловдив", по обособени позиции, както следва:

Позиция 1 - Модернизация на железопътната отсечка Септември-Пазарджик, включително гарите Септември и Пазарджик.

Позиция 2 - Модернизация на железопътната отсечка Пазарджик-Стамболийски, включително гарите Огняново и Стамболийски.

Позиция 3 - Модернизация на железопътната отсечка Стамболийски - Пловдив, включително гара Тодор Каблешков.

Основната цел на проекта е постигането на тази оперативна съвместимост, както и скорост от 160 км/ч.

Критерии за оценка на офертите е икономически най-изгодната оферта.

Проектът е с индикативен бюджет 359 млн. лева, от които 76.5% безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 23.5% от националния бюджет.

Поръчката обхваща проектиране на строителните работи и тяхното изпълнение за всяка обособена позиция.

Железопътната линия Септември - Пловдив е част от TINA мрежата и Пан-европейски транспортен коридор VІІІ. Съществуващата двойно електрифицирана железопътна линия Септември - Пловдив е с обща дължина 53 км.

Изискването за строителството на жп линии, по които ще се развива висока скорост на влаковете, ще премахне всички съществуващи жп прелези по линията и пресичането на линията с автомобилните пътища ще става чрез надлези или тунели.

Проектът ще бъде финансиран от Кохезионен фонд на ЕС по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. Управляващ орган на Оперативната програма "Транспорт" е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. ДП НКЖИ е бенефициент по проекта.