Печлабта на Балкан АД - Ловеч (

) пада до 8 хил. лв. за първото тримесечие на годината спрямо 170 хил. лв. година по-рано, показват данните от отчета на компанията.

Приходите на дружеството също се понижават с над 28% - до 1.708 млн. лв. при 2.38 млн. лв. преди година. Разходите намаляват от 2.19 млн. лв. до 1.699 млн. лв. за периода.

Все повече от фирмите, които бяха част от системата на Балканкар, се отделиха от нея и не всички успяха да оцелеят, се казва в междинния доклад на дружеството. Типичен пример в това отношение е “Вамо”, Варна, който беше основният производител на двигатели за кари по лиценз на Перкинс в България.

След затварянето на завода производителите на крайни карни изделия в България “преживяха” криза. През 2007 г. те трябваше да конструират и разработят своите изделия за нови двигатели, да търсят и подходящи за куплиране с досега ползваните основни агрегати двигатели.

В това отношение и “Балкан” АД има подобни проблеми за произвежданата гама собствени мотокари, намаля и обема на продадените през 2007 г. хидродинамични предаватели.

Основният капитал на Балкан е 630 хил. лв., а собственият в края на март е 10.276 млн. лв.

До момента днес по позицията имаме понижение от близо 14% до средна цена 12.25 лв.