Перла Мениджмънт и Си Ес Ай Еф са новите акционери в Деспред

1859
През миналата седмица се случиха известни размествания в акционерната структура на Деспред АД (). Нека се опитаме да подредим събитията, според наличната и достъпна информация.

На трети декември от Централен депозитар регистрират сделка за 324 609 акции, или 16.84% от капитала на спедиторската компания. Купувачът на ценните книжа тогава е Бост АД. Справка в Апис показва, че половината от фирмата е собственост на Антон Андонов, който е и член на УС на СИБанк. По време на редовната сесия е прехвърлен пакет от 1 049 139 книжа на Деспред АД, като цената на сделката е 8.1 лв. Същевременно на блоков сегмент са изтъргувани и други 432 473 акции на компанията при договорените 2.21 лв. за ценна книга.

Сборът на двете транзакции е за 1 481 612 книжа и напълно съвпада със сумата от разменени акции на Деспред АД в други сделки, регистрирани в ЦД на 6 декември, когато вече са посочени и двете страни по договорите.

Швейцарската Spedcom AG вече не е мажоритарен, а и акционер на Деспред АД, след като е продала дела си от 1 157 003 акции, представляващи 60% от капитала на българската компания.

Вторият продавач е Бост АД, която прекрати краткосрочното си акционерно участие в Деспред АД. Пакетът съдържа закупените преди това 324 609 акции, или 16.83% от капитала на спедиторското дружество.

Едната от двете ответни страни се явява Перла Мениджмънт ЕООД, която придобива 724 530 акции от капитала на Деспред АД. В резултат дяловото участие на новия акционер се равнява на 37.57%. Фирмата е еднолична собственост на Диян Станчев, прокурист в СИБанк, по данни на Апис.

Вторият купувач на останалите 757 082 акции на Деспред АД е Си Ес Ай Еф АД, която вече контролира 44.24% от капитала на публичното дружество. Преди последната сделка компанията е притежавала около 5%. Цветелина Бориславова притежава 99.94% от капитала на Си Ес Ай Еф АД.

Днес все още не са сключени сделки с акциите на Деспред АД. Поръчки за купува има между 7.75 лв. и 9 лв., а за продава от 9.44 лв. до 11.7 лв. Вчера се изтъргуваха 160 книжа при средна цена от 9 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...