Новите акцизи ще вдигнат цената на дизела с 8 стотинки за литър, а на бензините с 6 стотинки, съобщиха в Националния пресклуб на БТА днес мениджъри на "Петрол"АД.

Те присъстваха на церемония по връчване на сертификат ISO 9001 : 2000 за внедряване на "Системата за управление на качеството" на "Петрол" АД и дъщерните му дружества "Нафтекс Петрол" ЕООД, "Петрол Транс Експрес" ЕООД и "Петрол Техника" ЕООД.

"Сивият" сектор в дистрибуцията на горива е около 20-30 процента и държавата губи от него 300 млн. лв. годишно от невнесени акцизи и ДДС, посочи Иван Костадинов, главен директор в "Петрол".

До края на годината "Петрол" ще инвестира още 3 млн. лв. в пет нови метанстанции и довършване на три нови бензиностанции. За 2008 г. "Петрол" планира 60 млн. лв. инвестиции. С тях ще бъдат присъединени между 30 и 50 бензиностанции, купени терени за нови, изграждане на метанстанции и построяване на пет заведения за хранене в обекти на дружеството.

Акциите на "Петрол" на фондовата борса биха стрували10 -11 лв. , ако освен бизнеса на дружеството, се оценяваше ефективно и стойността на активите, посочиха от фирмата. (Днес книжата на "Петрол" АД загубиха 1.34 на сто от цената и се продаваха по 4.42 лв. едната.) Такава е ситуацията обаче с всички компании с големи активи, допълниха от компанията.

Държавата, а не дистрибуторите, трябва да има механизми за поемане на шока от скъпия петрол, защото прибира 40 процента от цената на горивата, а при търговеца остават 10 процента, посочиха от "Петрол", коментирайки поскъпването днес до нива от 99 долара на барел петрол на световните пазари.