Бъгарски държавни железници (БДЖ) са изплатили един неотложен заем и не плащат на доставчиците си, за да може всички текущи приходи, които идват в момента да бъдат разпределени за изплащането на трудовите възнаграждения. Текущите задължения към доставчиците на БДЖ са 150 млн. лв. До края на годината прогнозата е, че счетоводната загуба на дружеството ще достигне 40 млн. лв. В момента тя е 20 млн. лв.Това съобщи новият изпълнителен директор на БДЖ ЕАД Пенчо Попов.

С оглед на това днешните протести на служителите на БДЖ, които блокираха движението на железопъния транспорт във Варна по-рано днес, бяха определени от Попов като неоснователни. В края на миналия месец работниците е трябвало да получат заплатите си за август, но това не се е случило.

Директорът на БДЖ припомни, че около 20 - 25 процента от приходите на железниците се разпределят за изплащането на заеми.

Поради тежкото финансово състояние, дружеството започна съкращения на 1330 служители, а от 1 януари следващата година ще бъдат съкратени още 700. Предвижда се съкратените служители в дружеството да достигнат 13% в началото на следващата година, като основно намаляването на бройки е в администрацията.

Не се очаква увеличение на цените на билетите в железопътния транспорт. Към момента се отчита спад в броя на пътниците с около 8% поради кризата, обясни още Попов.

Мисля да се въздържа от предложение БДЖ да придобие акции от „Кремиковци" за сметка на дълговете на предприятието към дружеството, допълни Попов. Задълженията на държавата по договора за обществена услуга, сключен с БДЖ, през следващата година ще са в размер на 165 млн. лв.

Ежедневно БДЖ ЕАД изплаща дълга си към НКЖИ като текущите й задължения към момента са в размер на 52 млн. лв.

Източник: БГНЕС