Твърде малко е информацията, която се предоставя за дружествата в холдинговите структури, отбеляза Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт, по време на дискусионния форум „Насоки за развитие на капиталовия пазар в България - стратегия за възраждане". „Понякога сме принудени да се ровим в търговския регистър. Ясно е, че те не са публични, но когато се инвестира в холдинг, всъщност се инвестира в дружествата, които той консолидира", заяви Маджиров.

Множество бяха критиките и предложенията, които представителите на инвестиционната общност - неправителствени организации, КФН и БФБ, размениха помежду си.

Нормално е таксите да спадат при увеличаване на търгувания обем и да се увеличават, когато спада. Това заяви Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, в отговор на отправена критика, че борсата е увеличила транзакционните разходи, от страна на Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ.

„Борсата поддържа инфраструктура, която изисква фиксирани разходи, а таксите са основният й приходоизточник, който и без това е с нищожни размери в момента", аргументира се Такев. Проучване на транзакционните разходи в региона е показало, че БФБ спада към един от най-евтините пазари. „За сравнение в Румъния се плаща между 50 и 100% повече", обясни Такев.

Един от основните проблеми за липсата на интерес от чуждестранни инвеститори е и липсата на информация, според Такев. Първо, защото съществуващата такава не може да бъде канализирана по начина, по който очакват и второ, дружествата масово не оповестяват данни на английски език. „Сигурно само 10-20 компании дават отчети на английски", заяви Такев и заключи „Малко са публичните компании, които наистина гледат сериозно на чуждите акционери".

Съмнение, че липсата на информация на английски е основна причина за липсата на доверие или интерес в чуждите инвеститори, изрази в отговор Даниела Пеева, председател на УС на АДВИБ. Тя даде пример с Полша, където няма задължение да се предоставят отчетите на английски език, не всички компании разкриват информация на английски и въпреки това, пазарът е в подем.

Пеева наблегна на нуждата да се синхронизират платформите за разкриване на информация. През последните години настъпиха редица промени в нормативната уредба, които не са намерили отражение в системата Е-регистър, която се управлява от КФН. Това води до невъзможност останалите оператори на системите, които са свързани с Е-регистър да извършат синхронизация с действащото законодателство, като това се отнася и за БФБ, обясни Пеева.

Сн. Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт