Тримесечни компенсации за непълен работен ден в размер на 179 640 лв. ще получат 499 работници и служители в предприятието за производство на целулоза "Свилоцел", което е дъщерно дружество на химкомбината "Свилоза" в Свищов.

Това решение бе прието на състоялото се днес заседание на Комисията по заетостта при областния съвет за регионално развитие във Велико Търново.

В мотива за решението се посочва, че предприятието е структуроопределящо за Свищов и региона и че проблемът засяга голям брой домакинства. От Бюрото по труда в Свищов уточниха, че до момента няма уведомления за масови съкращения, но от 1 април две фирми от структурата на "Свилоза" преминават на непълен работен ден.

Поради тази причина комисията реши да поиска от Агенцията по заетостта допълнително финансиране в размер на 67 263 лв., за да бъдат изцяло покрити разходите за компенсации на всички работници от "Свилоцел".

На форума бе направено общо класиране на документи за обезщетения в общ размер на 322 844 лв. за 973 работници и служители на 18 фирми от област Велико Търново, преминали на непълно работно време.

Според разчетите на Министерството на труда и социалната политика общо 223 906 лв. са предвидени за компенсации на работници на непълен работен ден през следващите три месеца. На базата на резултатите от класирането бяха одобрени предложенията на 13 фирми, получили оценки между 70 и 40 точки по нормативните изисквания.

Няма да бъдат удовлетворени предложенията за компенсации на работниците от пет фирми, които са получили комплексни оценки между 35 и 20 т., реши комисията.

Източник: БТА