От Централен депозитар вписаха увеличението на капитала на Енемона от 9.934 млн. лв. на 11.934 млн. лв. Това е станало на 4 януари, съобщават от ЦД.

Следващата стъпка от страна на ръководството на Енемона е подаване на заявление за регистриране на емисията акции за търговия на БФБ и последващото решение на Съвета на директорите на капиталовата институция.

На 26 ноември се проведе първичното публично предлагане на Енемона, при което компанията пласира успешно емисия в размер на 2 млн. нови акции. Определената минимална цена за акция бе 11 лв., а максимумът 16.8 лв.

Интересът към IPO-то на Енемона намери отражение в 30-кратно презаписване на предложеното количество ценни книжа, получени от мениджърите на емисията ЕЛАНА Трейдинг и Обединена българска банка, възлизаха на 1 млрд. лв.

До 2010 г. Енемона АД планира да направи още едно увеличение, като предвижда делът на свободно търгуемите акции да достигне 25%.

Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на Енемона АД.