Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) деблокира днес пакет от 600 млн. евро заеми за автомобилния сектор, предадоха световните агенции. От кредитите 400 млн. евро ще бъдат за шведската група Saab, а 200 млн. евро - за френската компания Renault.

Кредитът за Saab ще бъде за изследователска и развойна дейност, за да могат да се произвеждат по-сигурни автомобили, които да харчат по-малко гориво, уточни ЕИБ.

Отпусканите средства на Renault трябва да й позволят да финансира нова производствена мощност за малки коли близо до Танжер, Мароко.

От 2008 година ЕИБ, която е банката на ЕС, е одобрила общо 7.56 млрд. евро заеми на автомобилостроителни компании и фирми от сектора, припомня АФП.

Европейската комисия предложи днес да бъде отпусната помощ от 15.5 млн. евро на близо 2000 работници, уволнени от автомобилния сектор в Швеция - от заводите на Volovo Cars и в Австрия - от заводите на девет компании.

Тези две страни поискаха помощ по силата на "Фондовете за приспособяване в условията на глобализация", чиито критерии неотдавна бяха смекчени, за да се отчетат новите условия на икономическата криза.

Европарламентът и Съветът, който представлява правителствата на 27-те, ще трябва да дадат зелена светлина, за да бъдат деблокирани тези средства, уточнява АФП.

Източник: БТА