Софийският градски съд отмени отказ № 20080215172427 от 6 март на Търговския регистър при Агенция по вписванията по заявление на Дружба стъкларски заводи (

) за обявяване на поканата до акционерите за свикването на ОСА и проведено на 26 март.

В резултат от съда указаха на Агенцията по вписванията да обяви поканата за общото събрание. По този начин състоялото се събрание и взетите на него решения се считат за редовни.

Както дружеството информира своевременно, на общото събрание акционерите приеха да увеличат капитала на Дружба СЗ със собствени средства. Предвид създалата се тогава ситуация, решенията на събранието се взеха под условие.

А именно, че действието им ще настъпи в случай на благоприятен за дружеството завършек по обжалването на отказа на Търговския регистър, както и че съдебният акт влезе в сила, най-късно до 13 май включително.

Същевременно, дружеството свика ново извънредно събрание, насрочено за утре, 14 май със същия дневен ред, като този на ОСА от 26 март. Според действащото законодателство решението на СГС ще влезе в сила след изтичане на законовия срок от 7 дни за неговото обжалване и в случай, че не бъде обжалвано в този срок.

Предвид на обстоятелството, че решението е постановено на 7 май и не може да влезе в сила до 13 май 2008 г., дори и ако не бъде обжалвано от Агенцията по вписванията.

Във връзка с това обстоятелство утре ще се проведе събранието на акционерите на Дружба Стъкларски заводи при обявения вече дневен ред.

Днес акциите на компанията поскъпнаха с 26.1% до средните 109.71 лв. при обем от 86 изтъргувани лота.