Организациите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" в "Кремиковци" АД са изпатили писмо до премиера Сергей Станишев, с което искат да научат ясната позиция на правителството за съдбата на металургичния комбинат.

В момента има раздвижване в комбината по отношение на подобряването на екологичната обстановка и на изпълнението плана за жизнеспособност като цяло и може да се говори положително за това, което се прави в "Кремиковци", се посочва в писмото.

От страна на държавните институции се правят неясни и неопределени изявления, а кметът на София и общински служители нагнетяват непрекъснато напрежение, говорейки за закриване на предприятието, допълват металурзите.

Напрежението, което се създава, води до несигурност и до дезориентация както в работата на ръководството, така и на партньорите на "Кремиковци". Това влияе лошо на икономиката на комбината и създава несигурност у работниците, пишат синдикалистите.

Представителите на двата синдиката настояват за незабавна реакция от страна на правителството и за диалог за съдбата на комбината с участието на всички заинтересовани страни. В противен случай ще смятаме, че правителството дава мълчаливо съгласие за унищожаването на "Кремиковци", а на това ще се противопоставим категорично и решително, пишат те.

Ние на желаем да се занимаваме с протести в момента, но ако няма реакция от ваша страна, ще бъдем принудени да пристъпим към действия, които да предизвикат реакция, се допълва в писмото.