Според съобщение от Систек холдинг, постъпило на БФБ, Христо Георгиев не е участвал във вземането на решения, които да представляват или да доведат до „злоупотреби” или друго ощетяване на Транскарт АД (

) през времето, когато е заемал поста Председател на СД.

Опровержението се прави във връзка с публикуваните обвинения към Христо Георгиев, Председател на СД на Систек холдинг АД и бивш Председател на СД на Транскарт АД.

Съобщението продължава, че подобни констатации не са направени през никоя от изминалите шест години, всяка от които е завършвала както с цитираната вътрешноведомствена одиторска проверка на мажоритарния собственик – Трансхолд България, така и с доклад на международна одиторска компания.

Според Систек холдинг е неприемливо да се твърди, че съществува лично или косвено облагодетелстване, предвид факта, че през всичките шест години Систек холдинг притежава близо 50% от Транскарт, а за извършваните от неговите компании софтуерни и хардуерни услуги не са заплатени дори направените от тях разходи.

През целия период Транскарт извършва приоритетно плащания за разходи към компании от структурата на другия акционер, допълват от холдинга. В тази връзка са предприети съответните законови действия и предходната седмица бяха блокирани сметките на Транскарт АД за обезпечаване на осъдителния иск.

Според съобщението, в последно време компанията Транскарт АД са напуснали много добри специалисти, които са постъпили на работа в различни престижни финансови и нефинансови компании.

Идеите и опитите на Христо Георгиев за бъдещо развитие на компанията Транскарт чрез привличане на стратегически инвеститор не са срещнали никаква подкрепа в ръководството на мажоритарния акционер и са били категорично отхвърлени, допълва информацията.

Систек холдинг е имал готовност да прекрати своето акционерно участие в полза на сериозен стратегически партньор, както са сторили други компании на пазара за своето успешно развитие, но всички преговори в тази насока са били провалени от нежеланието на мажоритарния акционер да се раздели с властта.

Нека припомним, че според съобщение на Транскарт от 9 януари при извършени вътрешен одит и последващ анализ на дейността на Транскарт АД-София, до месец октомври 2007 година, са установени слабости и нарушения на добрите бизнес практики и правилата за корпоративно управление от страна на бившите членове на Съвета на директорите на дружеството.

При поддръжката на информационната и софтуерна система на компанията, бившият председател на СД е заобикалял организирането на прозрачни конкурсни процедури, действайки в разрез със законовата и нормативна уредба за управление на публичните дружества.

Данните от проверката сочат, че председателят на СД на компанията е организирал конкурентна дейност и е забавил изпълнението на одобрената бизнес-стратегия на Транскарт АД-София, за да облагодетелства своя компания, включително привличайки в нея обучени служители на картовия оператор. За тези свои действия той е освободен от длъжност, като ще му бъде потърсена и съдебна отговорност, допълва съобщението.