Ситибанк и ПИБ пласират първата емисия левови облигации в България на чуждестранна банка

1128

Ситибанк и Първа Инвестиционна Банка успешно пласираха на българския пазар първата облигационна емисия на стойност 50 милиона лева на Кауптинг Банк. Облигациите са с десетгодишен срок и това е първата емисия в левове на чужда банка (с рейтинг А), пласирана в България.

Сделката, структурирана от Сити и ПИБ, е с годишен купон от 5,25%. Кауптинг Банк, най-голямата исландска банка, пласира облигациите като част от тяхната облигационна програма (MTN).

Григорий Ананиев, Директор управление „Ликвидност” на Сити каза: "Това е ключова сделка за българския финансов пазар. Българските пенсионни фондове, застрахователни компании, дружества за управление на активи и взаимни фондове бележат голям ръст на своите портфейли. Същевременно на пазара има недостиг на активи с добър кредитен рейтинг. Облигациите на Кауптинг се вместват точно в техния инвестиционен профил”.

Евтим Орманов, Директор управление „Ликвидност” на ПИБ добави: “Това е първата емисия на облигации на чужда банка в левове, което доказва нарастващиия интерес и значение на българския пазар. Успешното пласиране на облигациите може да послужи за бенчмарк на доходността на българските и чуждите инвеститори.”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg