Ситибанк и ПИБ пласират първата емисия левови облигации в България на чуждестранна банка

1145

Ситибанк и Първа Инвестиционна Банка успешно пласираха на българския пазар първата облигационна емисия на стойност 50 милиона лева на Кауптинг Банк. Облигациите са с десетгодишен срок и това е първата емисия в левове на чужда банка (с рейтинг А), пласирана в България.

Сделката, структурирана от Сити и ПИБ, е с годишен купон от 5,25%. Кауптинг Банк, най-голямата исландска банка, пласира облигациите като част от тяхната облигационна програма (MTN).

Григорий Ананиев, Директор управление „Ликвидност” на Сити каза: "Това е ключова сделка за българския финансов пазар. Българските пенсионни фондове, застрахователни компании, дружества за управление на активи и взаимни фондове бележат голям ръст на своите портфейли. Същевременно на пазара има недостиг на активи с добър кредитен рейтинг. Облигациите на Кауптинг се вместват точно в техния инвестиционен профил”.

Евтим Орманов, Директор управление „Ликвидност” на ПИБ добави: “Това е първата емисия на облигации на чужда банка в левове, което доказва нарастващиия интерес и значение на българския пазар. Успешното пласиране на облигациите може да послужи за бенчмарк на доходността на българските и чуждите инвеститори.”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...