Х3Analyses - първото българско специализирано приложение за детайлен финансов анализ и оценка на акциите на публичните компании, търгувани на Българска фондова борса, бе представено днес на специална пресконференция.

Приложението съхранява и обработва всички отчети на публично търгуваните компании на БФБ, като на тяхна база извежда различни финансови анализи.

“Чрез него инвеститортите могат да получат бърз достъп до ключови показатели и данни за публичните компания,” каза Румен Соколов, управител на Управител Сервиз Финансови Пазари.

"Х3Analyses позволява сравнението на няколко компании едновременно, както и прогнози на база очаквани данни за следващите 4 години", допълни Димитър Деков от Балкан Сървисис.

Приложението ще се предлага в две версии: X3 Analysis Basic - за по-широк кръг потребители и индивидуални инвеститори и X3 Analysis Professional - насочен към инвестиционни посредници, банки и други финансови организации.

Очаква се през следващата седмица да бъдат обявени цените на двете версии, като на инвеститорите ще могат да ползват и 14 дневен безплатен период.

Услугата е разработена от “Балкан Сървисис” ООД и “Сервиз Финансови Пазари” ЕООД (дъщерно дружество на “Българска фондова борса – София” АД), като двете дружества имат по 50% участие.