Транспортното министерство на България може да отмени по-рано издаденото разрешително на руската авиокомпания S7 Airlines ("Сибирь") за извършване на полети към Бургас и Варна, което може да развали плановете на хиляди руски летовници да посетят България. Подобен извод може да се направи от изпратеното от българска страна писмо към ръководителя на Росавиация Александър Нерадко, копие, от което разполага и руската информационна агенция Новости.

В него пише, че при непотвърждение от страна на руските власти на разписанието за полети на авиокомпания Bulgaria Air от Бургас и Варна за Новосибирск, то може да се стигне до преразглеждане на вече издаденото разрешително за изпълняване на полети на руския превозвач S7 по аналогичните маршрути.

„Българската страна ще предприеме мерки за преразглеждане на вече издаденото разрешително за изпълнение на далечни полети по направление Новосибирск-Варна и Новосибирск-Бургас", се казва в писмото, подписано от главен директор на Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация на България Тилко Петров.

Представител от Росавиация съобщи за РИА Новости, че в службата не е пристигало писмо от българското Министерство на транспорта.

Да припомним, че Росавиация не издаде в четвъртък разрешително на Bulgaria Air за извършване на редовни полети между Новосибирск и Бургас, и Варна. От българска страна изпратиха на два пъти писма, на 16 април и 5 май, с които уведомяват за плановете за откриване на редовни авиополети по посечените маршрути в рамките на междуправителственото споразумение. Програмата на полетите трябваше да започне на 10 юни и да приключи през септември, въпреки това от Росавиация възпрепятстват за момента изпълнението на подобни планове.

Говорителят на Министерството на транспорта на РФ разясни пред РИА Новости, че руско-българското споразумение за въздушни съобщения не предвижда полети на български авиопревозвачи за Новосибирск. При подобни случаи смяната на маршрута на полетите трябва да се съгласува в рамките на преговори между авиационните власти на двете страни. Подобни преговори не са запланувани през тази година. По думите на говорителя на транспортното министерство на Русия от българска страна не е постъпило предложение за провеждане на извънредни преговори.

Станете наш почитател във Facebook