Соларпро холдинг продаде фотоволтаичен парк

1568
Соларпро холдинг продаде фотоволтаичен парк

Днес беше подписана сделка за продажба на фотоволтаичния парк на "Соларпро холдинг" АД в Малко Търново. Инвеститор в проекта е българската компания с чуждестранно участие "Юнайтед Солар" АД. Целият размер на инвестицията, която ще се осъществи в проекта, е 8 млн. евро. Освен с изграждането на централата, след завършването на парка, "Соларпро холдинг" АД ще отговаря за оперирането и поддръжката му.

Централата в Малко Търново е в процес на изграждане и ще бъде завършена и присъединена към електропреносната мрежа до края на годината. Теренът, на който се изгражда паркът е 112 дка, а планираната мощност е 2.4 MWp (мегаватпика). Фотоволтаичният парк се строи на рекултивиран индустриален терен, следвайки политиката на компанията за съхраняване на земеделските земи и защитените територии.

Проектът Малко Търново е вторият фотоволтаичен парк на компанията. Първият е в с. Янково, Шуменско, където „Соларпро холдинг" изгради най-големият фотоволтаичен парк в България с номинална мощност 2.4 МWp (мегаватпика). Той е успешно присъединен към електропреносната мрежа на Е.ON. и пълноценно функциониращ на пълната си мощност от февруари 2010 г. За друг инвеститор „Соларпро холдинг" изгражда трети проект - фотоволтаичен парк в Девня с обща проектна мощност 4.8 МWp (мегаватпика). Към момента в парка в Девня вече е завършена първата фаза на строителството - 0.55 MWp са инсталирани, присъединени към мрежата и генерират електричество.

„Соларпро холдинг" затваря целия цикъл в областта на слънчевата енергия - от производство на лазерно оборудване и компоненти за соларни панели, през производство на самите соларни панели, до строителство и поддръжка на соларни паркове.

В началото на юни акциите на Соларпро Холдинг АД бяха официално въведени за търговия на Българска фондова борса-София АД.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ryan
# 0
10:06 | 18 June 2012
I'm not quite sure how to say this; you made it extreelmy easy for me!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg