Публичните компании Спарки Елтос и Биовет ще са сред десетте одобрени дружества от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), които ще получат безвъзмездна помощ, информират от Спарки Елтос.

Помощта е по открита процедура за конкурентен подбор на проекти с определен срок за кандидатстване „Подкрепа за внедряване на в производството на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни продукти". Общият размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 22.52 млн. лв. Средствата са по линия на ОП „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика" 2007-2013 г.

Одобреният проект, представен от Спарки Елтос "Внедряване на фамилия акумулаторни ръчни електроинструменти", е в размер на 8.16 млн. лв. като препоръчителната сума на безвъзмездна помощ възлиза на 3.97 млн. лв. Безвъзмездното финансиране на проекта със сумата от 3.97 млн. лв. е одобрено с Решение № ИПП-01-1/20.05.2009 г. на изпълнителния директор на ИАНМСП Станимир Бързашки.

Препоръчаната сума агенцията за проекта „Внедряване на патентовани методи за получаване на плеуромутилин и тиамулин" в Биовет е 3.42 млн. лв., като стойността на целия проект възлиза на 6.84 млн. лв.

Останалите одобрени проекти са на фирмите СД Е-М-АСтанчев и Сие, Енеро, Солид 55, Транспласт, Спесима, Оптикс, Влагоклима и Рунел.

Днес акциите на Спарки Елтос поевтиняха на борсата с 1.87%, на 1.41 лв., при обем от 1 104 изтъргувани книжа. През деня се прхвърлиха 10 115 книжа на Биовет. Последната цена надвиши с близо 3% (3.50 лв.) началната им стойност.