Управителният съвет на Спарки Елтос АД-Ловеч, след изследване на пазара на електроинструменти, е взел решение за усвояване на нова гама акумулаторни професионални електроинструменти с литиево-йонни (Li-Ion) батерии, съобщават от компанията.

Литиево-йонните батерии имат най-широко приложение при мобилните телефони, но в последните три години, благодарение на големите инвестиции в тяхното развитие, намират все по-широко приложение в електроинструментите.

Те са екологично чисти – предимство, на което ръководството на Спарки Елтос АД обръща особено внимание. Масовото използваните до момента никелово-кадмиеви (Ni-Cd) батерии ще бъдат спрени от производство най-късно през 2010 година, заради вредния кадмий.

Ръководство на Спарки Елтос АД е предприело това начинание, тъй като ръстът в търсенето на акумулаторни електроинструменти е 35-40% годишно, като се очаква тенденцията да се запази в тези параметри и през следващите 5-8 години.

По този начин дружеството ще разшири гамата на произвежданите продукти. В срок от 3 години от въвеждане на инструментите в производство се планира да бъдат реализирани приходи за дружеството в размер на 50-60 млн. лв., като ще бъде подобрена и рентабилността.

Нека припомним, че дружеството увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 14 млн. лв. чрез издаване на 12 млн. нови акции, чрез преобразуване на печалбата за 2006 г. и резервите в капитал. Новата емисия все още не е регистрирана за търговия на БФБ.

Спарки България АД притежава 79.52% от компанията, произвеждаща електроинструменти.

Днес акциите на Спарки Елтос АД губят 1.55% до средна цена от 17.79 лв.