Въпреки спада на борсовите нива на БФБ от изминалата седмица и изключително негативните настроения на световните пазари в понеделник, някои позиции на родната борса отбелязаха лек ръст в първата от общо 4 сесии за настоящата по-кратка седмица.Това коментира рано тази сутрин Стоян Николов, генерален мениджър на ПФБК, за Profit.bg.

"Ниската ликвидност и отсъствието на активни институционални инвеститори продължава да формира пазар на спекулантите и дребни инвеститори, което води до по-широки дневни флуктуации в цените, голяма разлика в котировките „купува"/"продава" и търговия, ръководена единствено от гледна точка на наличието на ликвидност, както за продавачите, така и за купувачите," споделя още Николов.

"Предполагам, че до края на седмицата няма да има резки колебания в която и да е посока, поради липсата на корпоративни новини и до публикуването на отчетите за 1-во тримесечие на 2011 г. (което вероятно ще се случи през следващата седмица), инвеститорите ще се придържат към ограничена търговия и няма да закриват съществуващите си експозиции или пък да инвестират значително в нови емисии," допълни още той.

Според Стоян Николов, „последните по-важни събития от корпоративния живот на публични дружества са успешното приключване на аукциона за неизползваните права от увеличението на капитала на Еврохолд България в понеделник, обявяването на частично преустановяване на производството в Оловно-цинков комплекс Кърджали и продажбата на активи на Кремиковци.

"Както отбелязахме, липсата на ликвидност и при тези дружества изигра определяща роля и цените на акциите и на 3-те дружества беше повлияна минимално", завърши в коментара си Николов.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!