Стотици работници от дружеството на "Булгартабак" и техните деца излязоха на протест в центъра на столицата срещу приватизацията на "Булгартабак".

С лозунги и плакати "Не на приватизацията по време на криза без социални ангажименти", "Господин Борисов, спрете кражбата на "Булгартабак", "Господин Борисов, сделката за приватизацията на "Булгартабак" смърди" и с викове: "Мафия" протестиращите преминаха през центъра на София, за да стигнат до сградата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Те настояват за отхвърляне на решението за продажбата на тютюневия холдинг на кандидат "БТ Инвест" и за отстраняване на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

В своята протестна декларация до премиера Бойко Борисов и до Надзорния съвет на агенцията работниците заявяват, че са огорчени от решението на изпълнителния директор на агенцията и неговия екип приватизационната процедура за "Булгартабак - Холдинг" АД да приключи с продажба в полза на единствения допуснат купувач. Те са възмутени от арогантно проведената процедура и бруталното отстраняване на стратегическите инвеститори чрез невъзможни за тях критерии.

Протестът приключи около обяд, когати ч аст от протестиращите са на работа и трябваше да се върнат на работните си места в Благоевградската цигарена фабрика.

Те категорично отказаха поканата на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол - Емил Караниколов да влязат в сградата на агенцията и да разговарят по условията на сделката. Караниколов беше категоричен, че социалните ангажименти към хората са гарантирани и дори купувачът да смени собственика си, условията от приватизационния договор остават в сила. На въпрос на журналисти дали ще си подаде оставката, Караниколов отговори, че това е решение на Министерския съвет.

Източник: БГНЕС, Фокус