Акционерите на Свилоза разискваха на провелото се на 2 април 2011 г. в Свищов извънредно общо събрание, въпроси за овластяването на СД на компанията за водене на преговори с Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и Нордик Инвестмънт Банк за преструктуриране на получените през 2006 г. кредити на обща стойност от 28 млн. евро, информираха от публичното дружество.

Събранието гласува общите параметри на очакваното споразумение като: сума на новата главница, лихвен процент, срок на заема, лихвени плащания през годините до крайния срок - 2015 г., както и вземането на заем от основния акционер А.Р.У.С АД като вариант за допълнително плащане, извън основното погасяване през 2012 година.

Мениджмънтът на Свилоза АД и Свилоцел ЕАД, дружество 100% собственост на Свилоза АД, отговори на зададени от акционерите въпроси, свързани с преговорите с двете финансови институции. Бе подчертано, че през 2009 и 2010 г. дружествата частично са погасявали задълженията си по предварително договорена с кредиторите схема, като и двете страни са отчели тежката ситуация в Целулозно-хартиената индустрия в целия свят по време на финансово-икономическата криза, твърдят от Свилоза.

Резултатите на компанията през 2010 година - 19.5 млн. лева нетна консолидирана печалба и 109 млн. лв. приходи, както и бизнес планът на дружествата до 2015 г. са били база за преговори с кредиторите. От компанията уточняват, че договорените условия са благоприятни за дружествата.

OCA овласти СД на Свилоза АД да завърши преговорите и да сключи договор за преструктуриране на кредитното задължение с ЕБВР и НИБ, като подписването на документите и първото плащане се очаква да бъдат направени в следващите няколко дни.

Акциите на Свилоза не са търгувани на борсата от миналия петък, когато са прехвърлени 203 книжа. Цената на затваряне е 1.65 лв. за лот.

Сн.: Красимир Дачев, председател на СД на Свилоза