Трейс Груп Холд планира навлизането на нови пазари, като за целта създаде няколко нови дружества, информираха от компанията чрез X3News. Общото събрание на акционерите на компанията взе решение да разпредели дивидент от 0.20 лв. на акция и насочване на усилията към страните от Балканския полуостров и Близкия изток.

Предвид разрастването дейността на холдинга и с цел повишаване на ефективността на работата в структурата седалището ще бъде преместено в София.

„Трейс Груп Холд” АД планира да разширява обхвата на строителство като основна дейност за компанията в две посоки: установяване на трайни позиции на международния строителен пазар и инвестиции и развитие във важни за строителния и инфраструктурен бизнес направления.

През 2008 г. усилията на холдинга ще бъдат насочени към навлизане на пазара в Балканския регион – Сърбия, Косово, Македония. Компанията вече има опит в изграждане на обекти в съседна на България страна - Косово.

Дружеството, заедно с още осем български строителни компании и Камарата на строителите, учреди дружество “Български строител”. Обединението на холдинга с компаниите, чийто годишен оборот надхвърля 1 млрд. лв., има няколко основни цели: участие на дружеството в търгове за строителни обекти в олимпийското селище в Сочи; участие в търгове и за други обекти в руската страна и утвърждаване на международния пазар и трупане на опит с олимпийски обекти.

Компанията има амбиции да стъпи и на пазара в Близкия изток. Преговорите са в напреднал стадий и „Трейс Груп Холд” АД вече е разпознаваема в този проспериращ регион .

Дружеството предвижда и нови аспекти на развитие на бизнеса си. Създаде се фирма за търговска дейност „Трейс Комерс” ЕООД, която ще обедини дейностите не само по доставка на технологично оборудване, материали и консумативи, но и амбицията на холдинга е фирмата да стане търговски представител в България и региона на важни за строителната индустрия компании. Решението за учредяването на това дружество е продиктувано от професионалния опит и умения на ръководния екип с цел постигане на по-добри финансови показатели.

Компанията вече подписа договор със швейцарската фирма Basler Lacke AG и стана представител за България и региона на един от най-големите производители на пластици и високотехнологични бои за маркировка в света. Дружеството “Пътна сигнализация и съоръжения” ЕООД ще изпълнява хоризонтална маркировка с бои и студен пластик във всичките й разновидности – класически вид, структурна и профилна маркировка.

Важно място в структурата на холдинга има и новото дружество “Трейс Холидей” ЕООД. България е и ще продължава да бъде привлекателна туристическа дестинация. “Трейс Холидей ЕООД” ще утвърждава своите водещи позиции на туристическия пазар. В края на месец март 2007 г. бе закупен терен от 6.5 дка в Супер Боровец. Вече са направени инвестиции в размер на около 5 млн лв. и предстои изграждането в кратки срокове на многофункционален туристически комплекс от най-висок клас с целогодишно предназначение.

С част от събраните средства от първичното публично предлагане бяха подписани договори за закупуване над 100 броя пътно-строителни машини – 5 асфалтополагащи машини, 25 валяка, 1 фреза, 9 комбинирани пътни машини. Закупени са четири мобилни асфалтови бази, които са с производителност от 150 до 180 тона на час. Съоръженията са модулни - могат да бъдат разглобявани, превозвани и изградени в района на нов обект в рамките на дни.

Вече са доставени първите 30 машини. Очаква се до края на месец септември да пристигне и останалата техника. С това компанията увеличава производствения си капацитет и освен че отстоява мястото си на водеща пътностроителна структура в България, се превръща в конкурентна фирма на международно ниво.

Доставчици по сделките са фирмите Виртген България ЕООД, Sim S.p.a. Italy, Би Ем Лизинг Трейд АД, Иновекс България.

За реализиране на амбициозните си проекти във високото строителство на територията на цялата страна „Трейс Груп Холд” АД добави ново дружество „РИС – МТ” ЕООД (София), специализирано в производството на метални конструкции. Това дружество ще допълни и увеличи производствения потенциал на холдинга.

В Агенцията по вписване са внесени документи за вписване на следните нови дружества:
„РИС – МТ” ЕООД, „Трейс Интернейшънъл” ЕООД, „Трейс Комерс” ЕООД, „Трейс Холидей”ЕООД и „Пътна сигнализация и съоръжения”ЕООД.

С тяхното учредяване групата на Трейс Груп Холд АД вече включва 19 дъщерни дружества.