Трима души са задържани за източване на ДДС по сделки с ТЕЦ „Марица изток 2". През август миналата година окръжната прокуратура в Стара Загора е била сезирана от дружеството за нарушенията, извършени от фирми-доставчици. Неправомерно бил ползван данъчен кредит в размер на 409 хил. лв. по доставки, получени от няколко търговски дружества.

В Окръжната прокуратура в Стара Загора е образувано досъдебно производство за документна измама. На 2 декември в Стара Загора са задържани двама души - от Варна и от Провадия. Според МВР те са планирали и осъществили престъпната схема, чрез която е ощетено държавното дружество. На следващия ден в Раднево е задържан и заподозрян като техен съучастник.

Тримата неправомерно са приспадали данъчен кредит и са укривали данъчни задължения чрез 10 търговски дружества със седалища във Варна, София, Велико Търново и Свищов и доставяли части, технологично оборудване и консумативи на ТЕЦ "Марица изток 2". Щетите, нанесени на държавното дружество са за 410 000 лв., които доставчиците са получили от ТЕЦ-а, но не са внесли в бюджета.

Източник: bTV