В петък, 9 ноември, беше официално открит с водосвет супермаркет „ЦБА Магро” в центъра на Велико Търново. Това е 5-ият магазин на „ЦБА В.Търново” ЕООД, дъщерно дружество на „ЦБА Асет Мениджмънт”АД. В него се предлагат над 8 000 артикула на 450 кв. м търговска площ. Магазинът има 4 каси, паркинг места и 908 кв. метра обща площ.

„ЦБА Асет Мениджмънт”, чрез своите дъщерни фирми, вече управлява 11 супермаркета, след като придоби два нови магазина - във Велико Търново и Русе. Предстои откриване на хипермаркет в „Търговски парк Велико Търново” в началото на 2008 г., както и навлизане на дружеството в София.

Последният супермаркет, който дружеството придоби чрез дъщерната си фирма „ЦБА Русе” ЕООД е денонощен магазин „Ивени”. Това е 4-ият магазин на групата в Русе и общо 11-ият в Централна Северна България.

Дружеството е подписало и договор за наем на супермаркет с 2 500 кв. м РЗП в ж. к. Свобода в София, който до момента работеше като част от веригата ЕНА, стана ясно по време на пресконференция на „ЦБА Асет Мениджмънт”. Това ще бъде първият магазин на „ЦБА Асет Мениджмънт” в столицата. Той включва паркинг с 60 места, голяма търговска зала с площ 1 400 кв. м, складови помещения и готови хладилни камери.

В началото на 2008 г. ще бъде открит хипермаркет с 2 536 кв. м обща площ в Търговски Парк Велико Търново.

Общата търговска площ на магазините на „ЦБА Асет Мениджмънт” е нарастнала от 3 905 кв. м в началото на 2007 г. до 4 515 кв. м след присъединяването на последните два супермаркета, а в началото на 2008 г. ще бъде 7 752 кв. м. Компанията е направила средно по 907 лв. месечни продажби на всеки квадратен метър през тази година. На месец е обслужила средно по 500 хил. клиенти и е въвеждала по над 200 нови артикула.

През предстоящата седмица (в сряда, четвъртък и петък) ще бъде осъществено първичното публично предлагане на ЦБА Асет Мениджмънт. След неговото провеждане на фондовата борса за пръв път ще има българска верига магазини, която да представлява сектора на търговията с бързооборотни стоки и хранително-вкусовия бранш.

Компанията планира да увеличи капитала си от 16.3 млн. лв. на 20.2 млн. лв. чрез първично публично предлагане на 3.9 млн. броя нови акции с номинал 1 лев всяка. Минималната цена на акция е определена на 2 лева с решение на Общото събрание на емитента.

Със средствата от първичното публично предлагане ще бъде финансирано откриването на нови магазини и наемането на съществуващи такива. Предвиждат се и инвестиции на групата в разширението на логистичният и център в Русе, както и изграждането на такъв във В. Търново. Предстои въвеждането на ERP система, както и развитие на програмата за лоялни клиенти.

"ЦБА Асет Мениджмънт” АД е регистрирано на 20 юли 2006 г. с основна цел да консолидира и обедини бизнеса на фирмите "ЦБА Габрово”, "ЦБА Велико Търново” и "ЦБА Русе”. Управляващото дружество оперира с 11 супермаркета и е лидер в този бизнес за Северна Централна България. Основни акционери в "ЦБА Асет мениджмънт” са Красимир Гърдев с 44.55%, Радослав Владев 44.55% и Ивайло Маринов с 9.90%.