На свое заседание от днес Комисията за финансов надзор издаде на УД „ЦКБ Асетс Мениджмънт” ЕАД разрешение за организиране и управление на договорните фондове „ЦКБ Лидер” и „ЦКБ Актив”, съобщават от институцията. Номиналната стойност на един дял и в двата фонда е 10 лв.

„ЦКБ Лидер” ще е с умерен до висок риск и ще инвестира преимуществено в акции в дружества, търгуеми права и други ценни книжа, търгувани на регулиран пазар в България – до 90% от активите; в акции в дружества, търгуеми права и други ценни книжа, търгувани на регулирани пазари в държави членки на ЕС или трети страни – до 50% от активите; акции и дялове на КИС - до 10% от активите; влогове в банки - до 50% от активите; ипотечни облигации и други дългови ценни книжа - до 50% от активите.

„ЦКБ Актив” (умерен риск) ще инвестира преимуществено в акции в дружества, търгуеми права и други ценни книжа, търгувани на регулиран пазар в България – до 70% от активите; в акции в дружества, търгуеми права и други ценни книжа, търгувани на регулирани пазари в държави членки на ЕС или трети страни – до 40% от активите.

Влоговете в банки ще заемат до 50% от активите; ипотечни облигации и други дългови ценни книжа - до 50% от активите; корпоративни облигации и инструменти на паричния пазар - до 70% от активите; ценни книжа и инструменти на паричния пазар, емитирани от Република България – общо до 90%; дългови ценни книжа и инструменти на паричния пазар, издадени от чуждестранни емитенти и търгувани на регулирани пазари в държави членки на ЕС или трети страни – до 50% от активите.