Управляващо дружество Статус капитал АД, с председател на СД Владислав Панев, започва от днес, 21 декември, издаването на нови емисии от договорните си фондове Статус нови акции и Статус финанси. Чрез тях редовните инвеститори ще могат да влагат пари във фондовете без да заплащат такси при покупка на дялове.

Освен това дружеството ще заплаща надбавка в размер на 0.5% при обратно изкупуване. Това условие е валидно за всички инвеститори, които извършват редовни месечни вноски в новите емисии в продължение на три години, съобщиха от дружеството за Profit.bg.

Едновременно с това продължава и предлагането на двата фонда при условията, които са познати досега. Правата на инвеститорите и по двете емисии на Статус нови акции, съответно на Статус финанси са еднакви.

Дружеството работи на пазара от 2006 г., като фондовете му са сред първите в България, които включват предимно чуждестранни ценни книжа в портфейлите си. Това позволява допълнителна диверсификация на техните портфейли.

Договорен фонд Статус финанси е на първо място по доходност за 2009 г. сред всички останали фондове в България към 19 декември с 38.43 процента. Това се дължи основно на по-доброто представяне на чуждестранните фондови пазари, отколкото на българския, коментират от компанията.