Смарт-груп е учредена през 2006 година и обединява специалисти на високо равнище, които са положили основите запрофесионална дейност на компания в строителството и промишленото машиностроене, се посочва в официалния сайт на компанията, цитиран от БТА.

ООО Смарт-груп (ООО Смарт-групп) извършва търговско-посреднически операции с металургична продукция и оборудване.

Около 65 на сто капитала на Смарт-груп принадлежат на руската компания Лукатл-Северо-Запад, която е собственост на петербургския бизнесмен Вадим Новински.

Представители на украинската компания "Смарт груп" заявиха вчера пред зам.- министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева интерес да станат оператор в "Кремиковци" АД и впоследствие собственик.

"Смарт груп" е потвърдила интереса си към целия комбинат, включително и към коксохимическото производство, каза Васил Яначков, председател на КНСБ в комбината. Синдикатите са поискали от министъра на икономиката, след като компанията внесе офертата си, до десет дни - времето, в което може да издържат доменните пещи и коксохимичното производство, да има решение от страна на държавата по какъв начин фирмата ще влезе като оператор.

След като министърът и синдиците си изяснят намеренията, държавата да поеме определени ангажименти в посока на подкрепа на инвеститора, с които да се гарантират техните вложения, каза Яначков.

Синдикалните лидери казаха, че е постигнато решение за изплащане на августовските и септемврийските заплати.

Сега синдикатите ще имат среща със синдиците и ръководството на комбината, на която ще се конкретизира изпълнението на това решение. Според Яначков напълно реално е заплатите да се изплатят до края на следващата седмица. Протестите на кремиковските металурзи продължават и утре от 8 часа пред Министерството на икономиката и енергетиката. Синдикатите искат също и срещи с държавния глава и в парламента.

Протестиращи работници от комбината "Кремиковци" се събраха отново днес при столичния храм "Свети Александър Невски". Те се отправят към Министерството на икономиката и енергетиката за своя трети протестен митинг.

Източник: БТА, БНР, Снимка: БГНЕС